Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности >Oбразовни програми

Oбразовни програмиПочетак емитовања серије „Доситеј, путник просвећености“

16. септембар 2020.

Са великим задовољством најављујемо почетак серије „Доситеј, путник просвећености“, ауторке Валентине Делић. Серија има осам епизода и четири наратора.

„Доситеј, путник просвећености“ почиње да се емитује 18. септембра у 22 часа на 2. програму РТС-а, а свака епизода ће бити одмах емитована и сутрадан у суботу , у 12.30 часова на првом програму и у недељу ујутру на другом програму око 10 часова, као и на РТС Планети дан након премијерног емитовања .

Kроз живот и рад Доситеја Обрадовића воде нас четири наратора, др Јасмина Ахметагић, др Драгана Грбић, Златко Паковић и Валентина Делић, ауторка серије, редитељ и сценариста .

Више о самој серији можете прочитати на сајту РТС-а.

Радионице „Аритметика и књижевност“ и „Геометрија и књижевност“

21. фебруар 2020.

Од 17. до 20. фебруара 2020. године у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ и у Институту за књижевност и уметност реализовне су две радионице „Аритметика и књижевност“ и „Геометрија и књижевност“ у оквиру међународног пројекта Института за славистику Универзитета у Келну RETHINKING THE IMPACT OF LIBERAL ARTS.

АРИТМЕТИКА и ГЕОМЕТРИЈА су од античких времена биле део студијског канона који се састојао од седам предмета тзв. Septem artes liberales. Основно научно тројство или trivium чиниле су дијалектика, реторика и граматика као дисциплине неопходне за савладавање знања и вештина потребних за успешну језичко-логичку аргументацију. Ове три науке представљале су предворје научног храма Septem artes liberales у чијем центру се налазио научни квартет Quadriviumu, сачињен од четири математичке дисциплине – астрономије, аритметике, геометрије и музике. Реализацијом радионица посвећених аритметици и геометрији заокружен је трогодишњи пројекат који се реализовао под покровитељством Немачке мреже за академску размену (DAAD) и који је имао за циљ да преиспита однос између хуманистичких и природних наука у савременом друшту као и улогу ових основних наука у решавању задатака које савремено доба пред њих поставља. Садржај пројекта развијао се у склопу двојних мастер студија „Културна и интелектуална историја између истока и запада“ (Cultural and Intellectual History between East and West) Института за славистику Универзитета у Келну, а програм је осмислила и пројектом руководила др Драгана Грбић.

Програм је свечано отворен у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ поздравним говором проф. емеритуса др Душана Иванића, др Симоне Хајне која се скупу обратила у име Немачке мреже за академску размену и др Драгане Грбић испред Института за славистику Универзитета у Келну. Прво пленарно предавање „Од ритуала до слике и од симбола до игре“ о важности бројева у српској народној књижевности у склопу радионице посвећене аритметици одржала је проф. др Снежана Самарџија са Филолошког факултета Универзитета у Београду и врло систематски и прегледно упознала студенте са најважнијим аспектима ове проблематике како у народној поезији тако и у прози. Потом је уследила радионица која се тематски надовезала на пленарно излагање, а у оквиру које су своја истраживања о народној књижевности представиле мастер студенткиње са Универзитета у Келну, Универзитета у Варшави и Универзитета у Москви – Јана Чеботарева, Полина Воикханскаја, Јоана Пуци, Ане Волф, Силвија Јанија и Беј Џи. Оне су говориле о проблематици бројева и формулативним изразима у руској, српској, грчкој и кинеској народној књижевности.

Идућег дана је пленарним излагањем проф. др Зорице Несторовић са Филолошког факултета Универзитета у Београду о „Геометрији у опусу Лазе Костића“ отпочео програм радионице посвећене геометрији. Проф. др Несторовић је контекстуализацијом Костићевог дела како у оквире европске роматичарске поезије тако и осветљавањем његове инспирације античким изворима јасно показала место овог књижевника у корпусу светске књижевности. Након пленарног излагања своја истаживања о историји жанровских облика и поезији Јована Христића и Момчила Настасијевића представиле су мастер студенткиње са Универзитета у Београду и Универзитета у Келну Жељана Вуканац, Јелена Апостоловић и докторанткиња Тијана Копривица.

Последњег дана програма у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ одржане су две интердисциплинарне и интерактивне радионице, које су за студенте припремили доц. др Мина Ђурић са Филолошког факултета Универзитета у Београду и научни сарадник др Милош Миловановић из Математичког института Српске академије наука и уметности. Радионица доц. др Ђурић је на изузетно занимљив и садржајан начин представила проблематику интервала у математици, књижевности и музици, док је радионица др Миловановића била посвећена исцрпном прегледу проблематике везане за календарска питања и реформе календара током историје.

Будући да се и Доситеј Обрадовић током свог динамичног и разноврсног школовања образовао и на систему утемељеном на седам слободних вештина – Septem artes liberales, а да је у матрикуле Универзитета у Халеу 1782. године у рубрику за студијски правац уписао скраћницу „мат.“, која се дуго у литератури погрешно интерпретирала као „математика“ уместо као метафизика, а која је такође сматрана обавезним елементом неколико слободних вештина, програм ових радионица је, отуда симболично, реализован у кући нашег највећег просветитеља.

Радионице „Аритметика и књижевност“ и „Геометрија и књижевност“

14. фебруар 2020.

АРИТМЕТИКА и ГЕОМЕТРИЈА су од античких времена биле део студијског канона који се састојао од седам предмета тзв. Septem artes liberales. Основно научно тројство или trivium чиниле су дијалектика,реторика и граматикакао дисциплине неопходне за савладавање знања и вештина потребних за успешну језичко-логичку аргументацију. Ове три науке представљалесу предворје научног храма Septem artes liberales у чијем центру се налазио научни квартет Quadriviumu, сачињен од четири математичке дисциплине – астрономије, аритметике, геометрије и музике.

Пројекат RETHINKING THE IMPACT OF LIBERAL ARTS Института за славистику Универзитета у Келну има за циљ да преиспита однос између хуманистичких и природних наука у савременом друшту као и улогу ових основних наука у решавању задатака које савремено доба пред њих поставља.

Радионице „Аритметика и књижевност“ и „Геометрија и књижевност“ одржаће се у Београду у периоду од 17. до 20. фебруара у сарадњи Института за славистику Универзитета у Келну, Филолошког факултета Универзитета у Београду, Задужбине „Доситеј Обрадовић ” и Института за књижевност и уметност. Програм се реализује под покровитељством Немачке мреже за академску размену (DAAD). Програм радионица је осмислила и пројектом руководи др Драгана Грбић.

Програм радионица можете погледати овде.


Округли сто "Индија и српска култура"

25. децембар 2019.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ била је домаћин учесницима округлог стола „Индија и српска култура", који је одржан у понедељак, 23. децембра 2019. године.

Учеснике су поздравили Мирјана Драгаш, управник Задужбине, Његова Екселенција амбасадор Републике Индије Субрат Батачарџи, проф. емеритус Душан Иванић,  др Драгана Грбић и проф. др Немања Радуловић.

Резимее радова који су се могли чути на округлом столу можете погледати овде.

„Делфин-како успешно пливати на друштвеним мрежама“

31. мај 2019.

Завршен је пројекат „Делфин-како успешно пливати на друштвеним мрежама“! Ђаци основне школе „Браћа Барух“ успешно су завршили пројекат сачињен од низа радионица које су се састојале од предавања, примера из праксе, тимског и индивидуалног рада ученика, као и такмичења тимова ученика у примени усвојених знања и вештина.

Овај пројекат пружио је ученицима нова и посебна знања из области савременог дигиталног маркетинга и друштвених мрежа. Ова предавања била су прилагођена узрасту ученика тако да им привуку пажњу, да науче нешто ново и да се сами ангажују у даљем истраживању. У самом пројекту учествовало је 89 ученика ОШ „Браћа Барух“ из Београда, 30 ученика осмог разреда, као и 59 ученика шестог и седмог разреда који су повремено присуствовали радионицама, као и завршној радионици такмичења тимова.

Ђаци су уз практичан рад на прилагођеним примерима за ученике овладали процесом и методологијом израде одређеног плана дигиталног наступа, научили одновна правила дигиталног маркетинга и кампање, усвојили су неопходна знања и искуства за квалитетну прирпему и реализацију одређених предузетничких могућности из области дигиталног маркетинга, у којима врло успешно учествују њихови вршњаци у свету и код нас.

Ученици су за своје учешће у пројекту добили сертификате, а најбољи тим и поклон књиге Задужбине „Доситеј Обрадовић“. Задужбина је, као организатор обуке, књиге поклонила и наставницима и школи за школску библиотеку.

Pројекат „Делфин-како успешно пливати на друштвеним мрежама“ реализован је уз подршку Секретаријата за спорт и омладину града Београда.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: