Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности >Oбразовни програми

Oбразовни програми„Делфин-како успешно пливати на друштвеним мрежама“

31. мај 2019.

Завршен је пројекат „Делфин-како успешно пливати на друштвеним мрежама“! Ђаци основне школе „Браћа Барух“ успешно су завршили пројекат сачињен од низа радионица које су се састојале од предавања, примера из праксе, тимског и индивидуалног рада ученика, као и такмичења тимова ученика у примени усвојених знања и вештина.

Овај пројекат пружио је ученицима нова и посебна знања из области савременог дигиталног маркетинга и друштвених мрежа. Ова предавања била су прилагођена узрасту ученика тако да им привуку пажњу, да науче нешто ново и да се сами ангажују у даљем истраживању. У самом пројекту учествовало је 89 ученика ОШ „Браћа Барух“ из Београда, 30 ученика осмог разреда, као и 59 ученика шестог и седмог разреда који су повремено присуствовали радионицама, као и завршној радионици такмичења тимова.

Ђаци су уз практичан рад на прилагођеним примерима за ученике овладали процесом и методологијом израде одређеног плана дигиталног наступа, научили одновна правила дигиталног маркетинга и кампање, усвојили су неопходна знања и искуства за квалитетну прирпему и реализацију одређених предузетничких могућности из области дигиталног маркетинга, у којима врло успешно учествују њихови вршњаци у свету и код нас.

Ученици су за своје учешће у пројекту добили сертификате, а најбољи тим и поклон књиге Задужбине „Доситеј Обрадовић“. Задужбина је, као организатор обуке, књиге поклонила и наставницима и школи за школску библиотеку.

Pројекат „Делфин-како успешно пливати на друштвеним мрежама“ реализован је уз подршку Секретаријата за спорт и омладину града Београда.


„Делфин- како најбоље пливати на друштвеним мрежама"

15. април 2019.

У оквиру „Доситејевих дана“ 6.априла 2019. године је започела са радом мала школа дигиталног маркетинга , „Делфин- како најбоље пливати на друштвеним мрежама“, која ће трајати све до 30. маја 2019.године.

Основни циљ ове обуке јесте да се полазници, ученици основних школа, узраста од 15 година упознају са савременим дигиталним маркетингом и друштвеним мрежама и начином како се успешно креира наступ на дигиталним медијима, мери постигнути успех и добија жељени резултат. Очекивани резултат обуке је оснаживање младих узраста од 15 година за што успешније постављање сопствене презентације на друштвеним мрежама као и препознавање и избегавање нежељених ситуација и могућих опасности и последица са друге стране.

Пројекат „Делфин - како најбоље пливати на друштвеним мрежама" одобрен је од стране Секретаријата за спорт и омладину града Берограда.

Научни скуп "Век просветитељства у српској култури"

15. март 2019.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ организовала је 15. марта 2019. године научни скуп "Век просветитељства у српској култури". Скуп је отворен уз поздравне речи госпође Мирјане Драгаш, управника Задужбине и проф. др Душана Иванића, председника Управног одбора Задужбине. О периоду просветитељства и најзначајнијим мислиоцима тога доба говорили су:

 • Никола Грдинић—Ка периодизацији српског просветитељства
 • Драган Симеуновић– Јован Рајић као просветитељ
 • Владимир Симић—Орфелинов и Доситејев грађански патриотизам: Однос српских интелектуалаца према просветитељским реформама Јосифа II
 • Мирјана Д. Стефановић—Стил и став у српској лирици доба просветитељства
 • Александра Павловић—„Смутна времена“ српског XVIII века: Знаније Свободних Наук као темељ срског просветитељства XVIII века
 • Драгана Вукићевић—Је ли човек макина?
 • Нада Савковић—Поезија Доситеја Обрадовића—огледало XVIII века
 • Миодраг Стојановић—Рукописни записи устаничког Поклича Риге од Фере и Доситејеве буднице Песн на инсурекцију Сербианов
 • Алојз Ујес—О утицају позоришног система Аустријске царевине на оснивање и развој позоришне делатности на Балкану, посебно у Срба (1804-1916)
 • Исидора Поповић—Од „законопреступителних и безочних зурница“ до „ лека за болести моралне“
 • Јелена Марићевић—Сатирични аспекти српског грађанског песништва и Малог буквара за велику децу (1792) Михаила Максимовића
 • Милица Ћуковић—Летопис Матице српске као «ползовито» средство „к изображењу» народа: програмски текстови Јакова Игњатовића, Јована Ђорђевића и Тихомира Остојића и питање просвећивања народа
 • Љиљана Стошић—Гаврил Стефановић Венцловић: Од библијске проповеди до просвећене беседе
 • Драго Роксандић—Доситеј Обрадовић у хрватском просвјетитељском романтизму
 • Персида Лазаревић Ди Ђакомо—„Славено-сербској јуности посвештено“: преводиоци као посредници у веку просветитељства код Срба
 • Радослав Ераковић— Војник, мецена и љубавник: живот и прикљученија генерала Симеона Зорића
 • Наташа Марјановић—Музика и просветитељска делатност Јована Грчића
 • Ненад Ристовић—Топос „lumen litterarum“ у раном српском просветитељству на примеру посвете Мојсија Рашковића митрополиту Павлу Ненадовићу
 • Војислав Јелић—Јован Стејић
 • Исидора Бјелаковић—Рефлексије просветитељства на књижевни језик Срба 18. и 19. века
 • Милко Штимац—Финансијска писменост у Србији од почетка XVIII века
 • Александар Милановић—Просветитељство и српска ћирилица
 • Душан Иванић—Од Доситеја до Вука: национализација просвјетитељства

Из Србије с љубављу

25. фебруар 2019.

Поводом верског и државног празника Сретење Господње и Дана државности Републике Србије, у сарадњи са Задужбином „Доситеј Обрадовић“ из Београда, одбор Српске културно просвјетне заједнице ПРОСВЈЕТА у Аустрији био је домаћин ауторима и реализаторима пројекта „Из Србије с љубављу“ који је одржан 16. и 17. фебруара у просторијама храма Васкрења Христовог у Бечу, где се налази и један од разреда „Просвјетине школе српског језика.“

„Из Србије с љубављу“ је програм Задужбине „Доситеј Обрадовић“ који је подржан од стране Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, чији садржај и активности имају за циљ неговање културно просветног идентитета Срба у иностранству.

Аутор програма је Снежана Павловић, члан Управног одбора Задужбине „Доситеј Обрадовић“ а аутори радионица за децу и наставнике су Драгана Латинчић, музејски педагог и Јована Мијатовић, археолог, председник Удружења „Култур Наут“.

Недостатак квалитетних и свеобухватних програма који омогућавају наставницима који изводе наставу на српском језику у иностранству, размена професионалних искустава као и радних материјала, литературе, угледних часова и других примера добре праксе одговарајућих за специфичан вид наставе на српском језику, били су разлози за предлагање оваког вида програма.

Циљ програма је стручно усавршавање наставника у области употребе, учења, чувања и неговања српског језика и ћириличког писма, српског културног, етничког, језичког и верског идентитета код ученика опредељених за наставу на српском језику у допунским школама у иностранству.

Специфични циљеви програма:

 • Упознавање битних особености националне историје и културе, као и репрезентативних дела духовног стваралаштва;
 • Неговање љубави према завичају и отаџбини и стицање основних знања о земљи порекла;
 • Оспособљавање ученика за самосталан рад и активно укључивање у разне облике културног и јавног живота у ужој и широј друштвеној заједници.

Тематски садржаји остваривани су у неколико етапа, тако да почетак програма је отворио стручни семинар за наставнике који изводе наставу на српском језику, где је поред методичких примера за учење српског језика изведена тематска радионица „Глагољeње“ или упознајте пут развоја језика и писма Срба од Ћирила и Методија, Светог Саве, Мирослављевог јеванђеља, Доситеја Обрадовића до Вука Караџића.

Други део програма остварен је за све присутне извођењем мултимедијалног предавања „Београд Михаилов град-или како се рађала нова култура модерне српске државе“ које је на захтев управе Просвјете, као и старешина православних храмова под јурисдикцијом Епархије аустријско-швајцарске, изведено два пута због великог интересовања српског становништва, парохијана поменутих храмова.

Програм је завршен извођењем мултимедијалних радионица „Обуците даме и господу из деветнаестог века“ и „Направите најлепши пиротски ћилим“ веома лепо прихваћене од стране деце која су направила један стваралачки модни времеплов представљајући одевање становништва Беча и Београда средином деветнаестог века као и израду пиротских ћилима, аутентичних по својој лепоти и функционалности.

Наставницима су уприличени мали поклони у виду материјала, сувенира и најбољих издања Доситејеве задужбине. Констатовано је да програм по свом садржају и структури значајно утиче на развијању и јачању свести о свом националном и културном идентитету кроз проучавање највреднијих дела српске културне баштине и одржавање трајних веза с отаџбином.

Акредитовани сeминар „Радионица баснописаца - Иновативне методе, концепти, креативне корелације и актуелности света басне“

24. јануар 2019.

У суботу 19. јануара, у просторијама Задужбине „Доситеј Обрадовић“, одржан је први сeминар обуке „Радионица баснописаца - Иновативне методе, концепти, креативне корелације и актуелности света басне“ који је одобрио Завод за унапређивање образовања и васпитања.

Обука је била и промотивна и бесплатна, а организована је за учитеље основних школа из Београда, чији су ученици претходних неколико година учествовали на литерарном и ликовном конкурсу „Радионица баснописаца“ и добијали награде и признања Задужбине.

После поздрава управнице Мирјане Драгаш, реализатори и учесници обуке су се међусобно представили и упознали.

Уводно предавање на тему: Доситеј и басне, одржао је професор емеритус Душан Иванић.

Љубица Бељански Ристић , драмски педагог и Тања Тошев Вречко, наставник разредне наставе, реализовале су програм обуке у непосредној и живој интеракцији водитеља и размену искустава са учесницима обуке на теме: Баснописци у креативној интеракцији, басне предвиђене Наставним планом и програмом у основној школи; Иновативне методе и концепти креативне корелације; Актуелности света басне; Басна као подстицај и изазов; Увод у креативно писање са драмским структурама и Презентацију добре праксе кроз реч и слику.

Обука је реализована без проблема у складу са планираним циљевима, а остварила је усклађен приступ како теоретских, тако и практичних активности.

Сами учесници су оценили да је обука била: веома корисна, динамична, креативна, занимљива, иновативна, применљива и мотивациона, предавачи изузетно пријатни и занимљиви, а радна атмосфера одлична и креативна.

Истовремено, учесници обуке су изјавили да ће семинар препоручити својим колегиницама и колегама.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: