Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Aктивности > Све активности
 
 
 
 

Све активностиКонкурс за доделу награде "Доситеј Обрадовић" за 2020. годину

07. новембар 2020.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ расписује јавни позив – конкурс за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело за 2020. годину. Награда се додељује уз подршку Министарства културе и информисања, са циљем да подстиче научно, културно и просветно стваралаштво, као и унапређење српских духовних веза са другим народима и културама.

Награда се додељује за животно дело за све дисциплине науке, просвете, књижевности и културе, којима припада, или их је у српској средини утемељио наш велики писац и просветитељ Доситеј Обрадовић.

Више информација о конкурсу за награду "Доситеј Обрадовић" за животно дело можете видети на страни Конкурси.

Салон "Код Доситеја- промоција два нова издања Задужбине

26. октобар 2020.Након дуже паузе, Задужбина "Доситеј Обрадовић" представила је у оквиру Књижевног салона "Код Доситеја" 22. октобра своја нова издања која су из штампе изашла крајем прошле и почетком ове године, али због познатих околности проузрокованих пандемијом ковид вируса није била у могућности да то уради раније.

Најпре је представљен зборник "Век просветитељства у српској култури" - зборник радова са међународног научног скупа, одржаног 15. марта 2019. године. Симпозијум је окупио велики број врсних познавалаца Доситејевог живота и дела, као и епохе у којој је живео. О зборнику су говорили Душан Иванић,Тања Јовићевић, Јован Пејчић и Ненад Ристовић.

Књижевни салон "Код Доситеја" представио је јавности седми број Годишњака Задужбине "Доситејев врт". О часопису који  је намењен публиковању радова из свих области истраживања Доситејевог дела и српске културе 18. века као и других култура повезаних са Доситејевим деловањем, говорили су: Исидора Бјелаковић, Драгана Вукићевић, Душан Иванић, Александар Милановић и Милица Ћуковић.

Уредник оба Књижевна салона "Код Доситеја" био је Марко Недић.

Уручене награде најбољим баснописцима

05. октобар 2020.

Алекса Марковић, друга награда
у категорији Ликовни рад
Василиса Карабасил
похвала
Петра Главаш, трећа награда
у категорији Басна у прози
Јована Глиџић
похвала
Урош Савковић и Марко Пантелић,прва
и друга награда у категорији Басна у стиху
Матеја Митровић
прва награда у категорији Текст и илустрација
Катарина Јовановић
прва награда у категорији Басна у прози
Стефан Милановић
похвала
Јован Митровић,
прва награда у категорији Ликовни рад
Гала Илић
трећа награда у категорији Ликовни рад
Андријана Станић
друга награда у категорији Текст и илустрација
Теодора Радуловић,
друга нагада у категорији Басна у прози
Алекса Грујић
друга награда у категорији Ликовни рад
<


Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је ове године по дванаести пут организовала конкурс „Радионица баснописаца“ за ученике трећег и четвртог рaзреда основне школе.

У време пандемије вируса који је променио начин живота на који смо навикли и који познајемо, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ није био у могућности да организује традиционално свечано уручење награда најбољим баснописцима.

Овог пута, најбољи баснописци су у суботу, 03.10. примили своје награде и похвале , фотографисали се за успомену и у друштву свог пратиоца самостално обишли Зоолошки врт. Захваљујемо се Зоолошком врту, изврсном домаћину који нас је угостио и ове године!

Честитамо свима на постигнутом успеху и желимо још много награда у будућности!

Изложба „Доситејев пут знања“ отворена у Тршићу

25. септембар 2020.Изложба „Доситејев пут знања“ Задужбине „Доситеј Обрадовић“ отворена је 20. септембра у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић“.

Изложбу је отворио професор емеритус др Душан Иванић, књижевни историчар, есејист и професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Професор Иванић је говорио о лику и делу Доситеја Обрадовића, посебно истакавши да он није само добро писао већ је и добро приповедао. Свој говор је завршио предлогом да се свакодневно читају дела Доситеја Обрадовића.

„Доситејев пут знања“ привукао је велики број посетилаца који су, иако под маскама, уживали у експонатима не којима је представљен Доситејев животни пут од родног Чакова, преко Хопова и европских градова у којима је провео готово четрдесет година, стичући знања и подучавајући друге и написао своја најзначајнија дела.

Уручене награде "Доситејево златно перо" за 2020. годину

18. септембар 2020.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ обележила је шеснаест година рада свечаном седницом Управног одбора, Програмског савета и Надзорног одбора Задужбине. Након интонирања свечане песме „Востани Сербие“ Варткеса Баронијана, за коју је текст написао Доситеј Обрадовић 1804.године, председник УО др Душан Иванић и управник Мирјана Драгаш представили су резултате рада Задужбине у претходном периоду и планове за наредну годину.

Рођендан Задужбине обележен је и уручењем награде „Доситејево златно перо“ који је ове године наишао на велики одзив младих писаца. Награђени аутори Шимон Цубота, Петра Нешић и Тијана Копривица који су се квалитетом својих радова заслужили да понесу награду са Доситејевим именом, представили су се публици и члановима жирија.

Прва награда на средњошколском конкурсу „Идућ учи у векове гледа“ уручена је Ивану Арамбашићу, ученику Земунске гимназије.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, на свечаности уручења награде „Доситејево златно перо“ присуствовао је ограничени број гостију.

Свечана седница Управног одбора
Задужбине "Доситеј Обрадовић"
Свечана седница Управног одбора
Задужбине "Доситеј Обрадовић"
Свечана седница Управног одбора
Задужбине "Доситеј Обрадовић"
"Доситејево златно перо" за 2020. годину
       
Мирјана Драгаш,
управник Задужбине
проф. Душан Иванић, председник УО и
председник жирија
Тијана Копривица,
добитник прве награде
Петра Нешић,
добитник друге награде
Шимон Цубота,
добитник треће награде
Милан Громовић,
похваљени рад
Иван Арамбашић, добитник прве награде
на конкурсу "Идућ'учи у векове гледа"
Добитнице награде "Доситејево златно перо"
за 2020. годину1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 Следећа страна Следећа страна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: