Победници конкурса „Радионица баснописаца“ за 2015. годину

20. мај 2015.

Завршен је седми конкурс „Радионица баснописаца“ Задужбине „Доситеј Обрадовић“! Више од шест стотина ученика трећег и четвртог разреда из 96 основних школа из свих крајева Србије послало је на конкурс своје литерарне и ликовне радове. Ђаци су писали и цртали своје басне, илустровали познате басне чувених баснописаца, служећи се при томе различитим техникама.

Ученици су стварали басне индивидуално, у малим тимовима или у већим групама, и на тај начин учинили да нова написана или осликана басна постане мало уметничко дело.

У времену интернета, социјалних мрежа и виртуелног дружења који све више замењују стварни живот, контакт са животним истинама и вредностима садржаним у баснама омогућује да се деца врате изворној дечјој игри, причама, бојама, цртању, сликању и машти која све више губи битку са новим технологијама и садржајима.

Велику захвалност за овако велики одзив ученика и школа дугујемо , пре свега, учитељима и наставницима који су мотивисали децу да пишу и сликају басне, усмеравају их у трагању за најбољим решењима и заједно са ђацима брижљиво негују поруке великог просветитеља Доситеја Обрадовића.

Жири у саставу: Слободан Станишић, књижевник, председник Жирија, Марија Бишоф, књижевница, Сузана Поњавић, председник удружења „Пријатељи деце Општине Нови Београд“ и академски сликари Предраг Тодоровић и Ивана Видић имао је заиста тежак задатак да одабере најбоље радове у шест категорија: најбољи литерарни рад, најбољи ликовни рад, најбољи текст и илустрација,најбољи стрип, специјална награда за оригиналност и најбоља колекција.

О датуму и месту уручења добитнике ћемо накнадно обавестити.

Честитамо добитницима и желимо пуно успеха у будућем раду!

I НАЈБОЉИ ЛИТЕРАРНИ РАД

Прва награда

Друга награда

Трећа награда

Похваљени

II НАЈБОЉИ ЛИКОВНИ РАД

Прва награда

Друга награда

Трећа награда

III ТЕКСТ И ИЛУСТРАЦИЈА

Прва награда

Друга награда

Трећа награда

Похваљени

IV НАЈБОЉА КОЛЕКЦИЈА

V СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА ОРИГИНАЛНОСТ

VI НАГРАДА ЗА СТРИП

Напомена: Имена добитника на конкурсу „Радионица баснописаца" ће бити објављена у целости када се за то стекну услови према Закону о заштити података о личности.