Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  Награде >"Доситеј Обрадовић" награда за животно дело додељена 2014 године
 
 
 

Награда "Доситеј Обрадовић" за животно дело за 2014. годинуСвечаност поводом уручења награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело Бисерки Цвејић одржана је у Народном позоришту у Београду у суботу, 21. фебруара 2015. године.

Великој уметници Бисерки Цвејић награду је уручио председник Управног одбора Задужбине „Доситеј Обрадовић“ Радомир Путник.

Награда за животно дело, коју додељује Задужбина „Доситеј Обрадовић“ уз подршку Министарства културе и информисања, састоји се од плакете са ликом Доситеја Обрадовића, повеље и новчаног износа. Војислав Јелић, председник жирија, прочитао је образложење жирија за доделу овог великог признања.Професор Владимир Јовановић, историчар опере, говорио је о сјајној каријери оперске диве и вокалног педагога Бисерке Цвејић.

У уметничком програму у режији Иване Драгутиновић Маричић учествовали су солисти Опере, некадашњи студенти госпође Бисерке Цвејић и Оркестар Народног позоришта под управом маестра Дејана Савића. Програм је водила драмска уметница Рада Ђуричин, која је и прочитала речи захвалности госпође Цвејић.

Програм је отворен увертиром из опере Ђузепа Вердија “Моћ судбине”, а на репертоару су биле и арије из опера „Боеми”,„Љубавни напитак”, „Дон Карлос”, „Пепељуга”, „Пуританци”, „Лучија од Ламермура”, „Тако чине све”, „Отело”… Публици су се представили солисти Јелена Папић, Љубомир Поповић, Оливера Меркурио, Саша Штулић, Ана Јовановић, Владимир Андрић, Дарија Олајош, Софија Пижурица, Снежана Стаменковић и Борис Трајанов.

Студенти друге године глуме Академије лепих уметности у класи професора Божидара Ђуровића и Хаџи Ненада Маричића представили су се монолозима из комедија Бранислава Нушића.

Андреја Маричић, глумац Народног позоришта у Београду, говорио је стихове песме „Тренутка ја се сећам сјајна” Александра Пушкина, омиљеног песника Бисерке Цвејић.

Програм је завршен „Винском песмом” из „Травијате”.


Одлука о добитнику награде „Доситеј Обрадовић“
за животно дело за 2014. годину


Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело, на седници одржаној 17. новембра 2014. године, једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело, у 2014. години, додели госпођи Бисерки Цвејић.

Образложење

„Госпођа Бисерка Цвејић, примадона Опере Народног позоришта у Београду, већ одавно је позната и призната у земљи и свету као врхунски музички стваралац и вокални педагог. Попут Доситеја, вратила се, након у иностранству проведене младости, у родну земљу и посветила јој сву своју стваралачку енергију, проносећи потом најчувенијим светским музичким сценама не само славу свога талента, већ и глас о својој земљи и Београду у којем је провела најплодније деценије свога живота.

Жири је радио у саставу: Војислав Јелић (председник), Славко Гордић, Марко Недић, Драган Симеуновић и Мирко Васиљевић.

Награду додељује Задужбина „Доситеј Обрадовић“ уз подршку Министарства културе и информисања, а састоји се од плакете са ликом Доситеја Обрадовића и новчаног износа. Добитнику ће награда бити уручена на посебној свечаности."

Београд, 17. новембар 2014. године                               Председник жирија Војислав Јелић

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: