Претрага      Контакт       
доситејева-задужбина.срб  
www.dositejeva-zaduzbina.rs
  О Задужбини > Доситејева кућа

 Доситејева кућа

Табла на родној кући Доситеја Обрадовића
постављена 1911. године

Димитрије (касније Доситеј) Обрадовић , рођен је у селу Чаково, у румунском делу Баната, 1739. или 1742. године, од оца Ђурађа и мајке Круне Паункић из српског села Сен Мартон у околини Темишвара,

За српску историју, науку и културу, одувек је било познато место његовог рођења, односно постојање његове родне куће. Срби су 1911. године, обележавајући стогодишњицу Доситејеве смрти, на ову кућу поставили рељеф са његовим ликом и спомен плочу са основним подацима. Тада је кућа била власништво једне српске породице Млади Димитрије је већ са десет година остао без оца, а ускоро и без мајке, те није чудо што је њихов животни век у овој кући био кратак. Најзад, пред крај двадесетог века, кућа је била у власништву једне румунске породице. Србија није имала слуха да ову кућу сачува, као део националне баштине.

У последњој деценији двадесетог века кућу у којој је рођен Доситеј Обрадовић откупио је од приватних власника "Хемофарм концерн" из Вршца. Донета је одлука да се оснује задужбина као правно лице које ће бринути о кући, обновити је, али и промовисати и поново оживети сећање на Доситеја, његово дело и поруке које су по својим вредностима и данас једнако живе и актуелне. Кућа је откупљена са циљем да постане део националне баштине и културе, да буде жива, да се у њој окупљају млади, жељни знања и путовања, да се сусрећу културе и језици...

 Кућа у којој је рођен Доситеј Обрадовић у Чакову је приликом откупа била у руинираном стању, нарочито оштећена влагом која је ишла до прозора и половине зида.

Родна кућа Доситеја Обрадовића пре санације
Родна кућа Доситеја Обрадовића после санације
Родна кућа Доситеја Обрадовића пре санације

 

Родна кућа Доситеја Обрадовића после санације

 

 

У току 2005. године Републички завод за заштиту споменика културе је урадио пројекат санације. Радове су својом подршком омогућили Министарство културе, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Фондација "Хемофарм".

По обнављању, у кући је постављена стална изложбена поставка коју је осмислила Љиљана Чубрић, управник Музеја Вука и Доситеја у Београду. Изложбена поставка је урађена као реплика експоната који сведоче о Доситеју и његовом делу, а чувају се у Музеју Вука и Доситеја у Београду. Реализацију изложбе помогло је Министарство за дијаспору Републике Србије.

Тако је кућа у којој је рођен Доситеј Обрадовић до краја 2007. године реновирана и опремљена као спомен музеј, и оспособљена да прима посетиоце, чиме почиње њен нови живот.

Грађевински радови на санацији овог објекта завршени су крајем 2007. године, када је у Србији свечано обележавана „Година Доситеја Обрадовића“ поводом 200 година од његовог доласка у Србију, обнављања модерне државе и националних институција на шта је и Доситеј имао велики утицај.

Министарство културе Србије је у 2012. години, на захтев Задужбине „Доситеј Обрадовић“, издвојило додатна средства за наставак радова.

Уређена је башта, двориште је поплочано и у једном његовом делу направљена је отворена сцена, створен је простор за нова окупљања младих слависта, уметника, књижевника и свих поштовалаца Доситејевог дела.

Двориште у Доситејевој родној кући пре санације

 

Двориште у Доситејевој родној кући после санације

 

Двориште у Доситејевој родној кући пре санације

 

Двориште у Доситејевој родној кући после санације

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010   Задужбина "Доситеј Обрадовић", Краља Милана 2, II спрат, Београд, Србија (+381 11) 3282 240, 3282 254;  e-mail: